Hoe?

Hoe?

Uitdaging en beloning
De meeste denkspellen zijn gebaseerd op het systeem van uitdaging en beloning.
Je verstopt iets lekkers voor je hond en hij zal het willen vinden. Wanneer hij daarin slaagt, is de puzzel opgelost. Je hond wordt direct beloond omdat hij het voer of speeltje gevonden heeft.
Je hond wordt hierdoor aangemoedigd en positief gestimuleerd en zal de volgende keer nog beter en enthousiaster zijn best doen om de puzzel op te lossen. Kortom een leuke manier om je hond geestelijk te stimuleren en net dat stukje extra uitdaging te geven!

Voertjes
Er zijn diverse soorten voertjes te gebruiken. Gebruik het liefst gezonde beloningen zoals gedroogd vlees.
En welke je gebruikt is niet alleen afhankelijk van je hond, maar ook van het spel. Denk aan de grootte en de samenstelling.
Voertjes met een sterke geur werken meestal het beste.
Om je hond gemotiveerd te houden is het ook goed om te zorgen voor afwisseling in geuren en smaken.
Hou er altijd genoeg bij de hand. Maar let op dat je de hond niet te dik wordt. Geef daarom minder voer als je veel voertjes gebruikt hebt tijdens het spelen.
Zorg ook altijd voor vers water.

Hulpmiddelen
Bij het spelen van denkspellen kan het handig zijn om een aantal hulpmiddelen te gebruiken:

– Een krukje of laag tafeltje om het denkspel op de goede hoogte voor jouw hond aan te bieden. Goed om te gebruiken voor honden met bijvoorbeeld rugklachten, maar ook voor drukke honden, want hierdoor gaan ze vaak minder hun poten gebruiken.
– Een antislipmatje om onder het denkspel te leggen. Hierdoor voorkom je dat het spel gaat schuiven.
– Smeerkaas of worst/paté om het aanraken of pakken van een onderdeel van een spel aantrekkelijker te maken. Hiermee kan je ook honden met een korte neus aanleren om meer hun tong te gebruiken als ze ergens niet goed bij kunnen.
– Touwtjes om het oppakken van blokjes/klosjes/pionnen/bekertjes op de spellen makkelijker te maken. Vooral voor kleinere honden is dit prettig, maar ook voor honden die niet graag iets met hun bek oppakken.
Sommige klosjes kan je ook omdraaien zodat ze makkelijker op te pakken zijn.

Hersenwerk voor mensen
En…hersenwerk is niet alleen voor honden. Het bedenken van een grotere uitdaging voor je hond of zelf puzzels maken is uitdagend hersenwerk voor mensen!

Reacties zijn gesloten.