Wat is belangrijk

Wat is belangrijk om te weten?

Hersenwerk is maatwerk
Elke hond is anders en elke hond puzzelt anders. Wat de ene hond makkelijk vindt, is voor de andere hond een grote uitdaging. Kijk daarom altijd goed of een spel voor jouw hond geschikt is.

Stappenplan lezen
Begin altijd met het lezen van het stappenplan. Zo bouw je een spel goed op en voorkom je dat je te moeilijk begint en je hond gefrustreerd raakt.

Samen spelen
Blijf bij je hond als je een spel gaat spelen, jullie spelen altijd samen. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar zo kan je goed naar je hond kijken en hem goed begeleiden. Houd daarbij wel voldoende afstand tot je dier en het spel.

Veilig materiaal
Zorg altijd dat het spel veilig is.
Wanneer je zelf spellen maakt let dan vooral goed op de veiligheid van het materiaal zoals: niet breekbaar, geen scherpe of uitstekende stukken, niet te kleine of losse onderdelen en geen giftig materiaal.

Rustige en veilige omgeving
Speel altijd in een rustige en veilige omgeving. Zonder afleiding, dus ook zonder andere honden en/of katten.
Zorg dat je hond voldoende ruimte heeft en helemaal om het spel heen kan lopen.

Rustig wachten
Terwijl jij het spel klaarmaakt, laat je je hond altijd rustig en beheerst wachten. Zo begin je met aandacht en rust met spelen.
Zorg wel dat je het netjes wachten ook beloont, zeker als je hond dit nog moet leren.
Hij mag pas op jouw teken of commando beginnen met spelen, nooit uit zichzelf.
Zorg daarbij voor een duidelijk begin met een start commando of signaal.
Laat in het begin wel je hond zien waar je de voertjes verstopt.

Rustig opbouwen
Begin rustig aan, neem de tijd om het spel met kleine stapjes op te bouwen, houd het makkelijk en zorg voor succeservaringen. Zo blijft je hond gemotiveerd. Herhaal in het begin de eerste stappen een paar keer voordat je door gaat met de volgende stap. Bouw het spel steeds verder, maar langzaam op met kleine stapjes.
Bij denkspellen waar verschillende technieken gecombineerd worden ga je deze techniek voor techniek aanleren en daarna kan je pas de technieken combineren.

Succeservaringen
Zorg, vooral in het begin, altijd voor succeservaringen, ook als het nog niet direct helemaal gaat zoals het moet.
Geef bijvoorbeeld een onzekere hond een voertje vlak bij het spel, als een onderdeel van het spel gericht aangeraakt wordt.
Zo’n goede poging ga je dus belonen. Door deze succeservaringen zal je hond het gewenste gedrag gaan herhalen en zo de techniek van het spel gaan snappen en aangemoedigd worden het nog een keer te proberen.

Beetje helpen, maar niet aanmoedigen of corrigeren
In het begin mag je je hond best een beetje helpen door iets aan te wijzen. Moedig hem niet aan met je stem.
En corrigeer niet.

Goed kijken en op tijd stoppen
Kijk goed naar je puzzelende hond en let op dat hij niet gefrustreerd of te moe raakt, Bijvoorbeeld omdat het spel nog te moeilijk is of niet bij hem past. Doe dan een stapje, of zelfs meerdere stapjes, terug.
En speel niet langer dan 10 tot maximaal 15 minuten, hersenwerken kost veel energie.
Wanneer je hond toch te gefrustreerd raakt en bijvoorbeeld ruw en ongericht zijn poot gaat gebruiken of bijten in het spel, stop dan!
Ook wegkijken, lip-likken en weglopen kunnen stress-signalen zijn.

Uitsnuffelen
Als de hond de voertjes allemaal gevonden heeft, laat hem dan nog even rustig door snuffelen. Hij geeft meestal zelf wel aan wanneer hij klaar is.
Zorg daarna wel voor een duidelijk einde. Pak bijvoorbeeld de puzzel weg en ruil dit voor een voertje, of strooi wat voertje en geef er een commando of signaal bij.

Spel opruimen
Sommige honden kunnen het spel kapot maken. Laat je hond daarom nooit alleen met een spel. Als je gaat stoppen met spelen leg je het spel dus altijd weg.

Als je al deze punten in acht neemt, kan iedere hond, groot of klein, jong of oud, ervaren of onervaren, ruw of voorzichtig, druk of rustig, met veel plezier een Speel-ster worden!

Reacties zijn gesloten.